Plastik Teknolojileri Alanı

Ülkemizde plastik sanayisi mümkün oldukça seri halde gelişmektedir. Plastik sanayisi çağdaş imalat teknolojileri kullanılarak oluşturulan materyaller iç ticarete katkı sağladığı gibi  dış ticarette de ülke ekonomisini kalkındırmaktadır.

Plastik Teknolojisi alanı, plastik imalat teknolojileri ve imalat aşaması, plastik kalıp teknolojileri ve kalıp imalatı ile alakalı becerileri kazandırmaya ve bireyin yetilerini arttırmaya dair eğitim ve öğretim verilen megep alanıdır.

05.05.2016 18430

Plastikler esnek, dayanıklı ve rahat biçimlendirilebilir olmaları nedeniyle vazgeçilmez materyal olarak endüstri de kullanılmaktadır. Rahat biçimlendirebilme, elektrik yalıtım hususiyetiyle ve kıvılcım almayacak biçimde olabilme özellikleri ile plastikleri günlük hayatta daim bir şekilde elverişli biçimde kullanılabilir. Ülkemizin coğrafi konumu olarak Türk plastik sanayisinin dış satımı gitgide yükselmektedir. Türk plastik materyelleri dünyada bir çok ülkeye gönderilmektedir. Plastiklerin, her türlü stabil tüketim gereçleri, borular, mobilyalar, tekstil ürünleri, otomotiv parçaları, ambalaj malzemesi,ayakkabı, orijinal donanım parçaları vb. yaygın yararlanma alanı bulunmaktadır.

10-06-2020Okulumuz AutoCad Firmasının ürünü olan AutoDesk Fussion 360 ile protokol kapsamında eğitimlerine devam etmektedir. Ayrıca 3 boyutlu Yazıcı ve Tarayıcılar ile modellemeler yapılmaktadır.

10-06-2020

Plastik Teknolojisi Alanında Yer Alan Dallar

10-06-2020 10-06-2020

Plastik işleme makinelerini devreye alarak çalıştıran, bu makinelere uygun kalıpları bağlayan,

makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapan ve bu makinelerle plastik ürün elde eden,

nitelikli kişidir.
Bu yeterliliğe sahip kişi;

•Makine, kalıp ve plastik ürün resmi çizmek,

•Hidrolik pnömatik devre çizmek ve devre kurmak,

•Temel el becerisi işlemlerini yapmak,

•Plastik işleme makinelerinin, kalıplarının ve üzerindeki sistemlerin bakım ve onarımını yapmak,

•Plastik malzeme özelliklerini belirlemek,

•Plastik işleme makinelerini devreye alarak uygun kalıpları bağlayıp ürün elde etmek

Bu yeterliliğe sahip kişi;

•Plastik el enjeksiyon kalıpları üretir.

•Plastik makine enjeksiyon kalıpları üretir.

•Plastik ekstrüzyon ve enjeksiyon şişirme kalıpları üretir.

•Plastik vakum kalıplarını üretir.

•Rotasyon kalıplarını üretir.

•Plastik sıkıştırma ve transfer kalıplarını üretir.

•Yardımcı ekipmanlarla üretim yapar.

•El aletleri ile talaşlı üretim yapar.

•Geometrik çizimler çizer ve görünüs çıkarır.

•Yüzey sembolleri ve ölçülendirme yapar.

•CAD CAM programları ile kalıp resmi çizer.

•Bilgisayarla çizim yapar.

•Plastik işleme makinelerinin ve kalıplarının bakım ve onarımını yapar.

•Polimerlerin fiziksel özelliklerini belirler.

•Pnömatik ve hidrolik devre çizer ve devre kurar.

•Plastik işleme makinelerinin bakım ve onarımını yapar.

Plastik Teknolojisi Alanı Eğitim ve Kariyer Olanakları

Plastik Teknolojisi Alanı'ndan Meslek lisesini başarıyla tamamlayan öğrenciler "Yükseköğretime Geçiş Sınavında gerekli geçer sonucu alan öğrenciler kendi dallarıyla alakalı lisans programlarına veya meslek yüksekokullarının ilgili alanlarında eğitim öğretimine devam edebilirler. Ya da sınava girmeden direk sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programlarına katılabilmektedirler.

Beceri kazanarak eğitimini bitiren bireyler Meslek yaşamında ihtiyaç duydukları yetileri kazanan meslek personelleri, plastik alanı ilealakalı firmalarda işlerini idame edebilirler.

Plastik teknolojisi alanından eğitimini görmüş bir birey dünya ekonomisinde ve endüstrisinde çok mühim bir konumda olan plastik alanında meslek personellerinin işletmelerde istihdam edilebilmesi çok kolaydır.Plastik Teknolojisi alanı'ndanMeslek lisesini okulu bitiren öğrenciler devlette ve özel iş yerlerinde kendilerine iş olanağı bulabilirler.

Nitelikli imalat, gerekli bilgi ve kabiliyet           ile yetişmiş insan gerektirir. Bu sebeple bilgi sahibi ve kendisini iyi yetiştirmiş bireylere plastik teknolojisi teknisyenlerine ve plastik kalıpçılarına daima iş sahası açık olacaktır.

Plastik teknolojisi alanı'nda çalışanlar çalışmalarını çoğunlukla kapalı ortamlarda görür, vazifesini yaparken diğer çalışanlarla beraber irtibatta bulunmak ve işlevini eş yürütmek durumundadır. Çalışma ortamında önlem alınmalıdır. Dikkatli,sabırlı ve önlem alarak çalışılmalıdır. Yapılan iş hem gereçlerle ayrıca insanlarla iletişim kurmayı gerektirmektedir.

Plastik Teknolojisi alanı'nda  kalifiye personel devlet yada özel sektöre ait firmalarda çalışabilecekleri gibi kendilerine iş yeri açabilirler.