RAYLI SİSTEMLER TEKNOLOJİSİ ALANI

Dünyada, demir yollarının nitelikli insan gücü ihtiyacına cevap verecek orta öğretim seviyesinde bir eğitim kurumunun bulunmamasının yanı sıra son yıllarda özellikle büyük şehirlerde raylı ulaşım sistemine yönelik yatırımların ve çalışmaların artması ve demir yollarının ve diğer raylı sistemlerin hızla gelişmesi bu alana yönelik orta öğretim düzeyinde eğitim almış nitelikli ara insan gücüne olan talebi her geçen gün artırmaktadır.

Raylı Sistemler Teknolojisi dünyada hızla gelişmekte, pazar payı giderek artmakta ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır.

HEDEFİMİZ

Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda devlet demir yollarının nitelikli insan gücünü karşılayabilen, almış olduğu mekatronik eğitimini raylı sistemler teknolojisine entegre edebilen ve bu doğrultuda kendini geliştiren ve projeler üretebilen nitelikli bireyler yetiştirmek.

Okulumuzda Raylı Sistemler Mekatronik ve Raylı Sistemler Makine Dalı  açılmıştır.

05.05.2016 32358

Raylı Sistemler Teknolojisi alanı, raylı sistem araçlarını servise hazırlama ve sürücü adayının sahip olması gereken raylı sistemler kataner, sinyal ve haberleşme sistemlerinin kontrolü, bakımı ve onarımı işlemlerini yapma, raylı sistemler ile yapılan taşımalar sırasında taşıma, tren ve trafiği planlama, işletme sistemini kullanma, raylı sistem trafiğini işletebilme ve yolcu- lojistik hizmetlerini yapma, raylı sistem yollarının teşkili ile kontrol, bakım ve onarımını yapma, raylı sistemlerdeki mekanik, elektrik-elektronik ve bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanıldığı araç bakım ve onarımlarını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

RAYLI SİSTEMLER ALANI FİZİKİ ALAN BİLGİSİ

YER ADI

YER

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

BİLGİSAYAR LABORATUVAR

RAYLI SİST ALANI

HEM BİLGİSAYAR LABORATUVARI HEMDE SINIF OLARAK KULLANILIR.

ŞEF ODASI

ÖĞRETMENLER ODASI

SINIF

RAYLI SİST ALANI

HEM SINIF HEM DE-ELEKTRİK ELEKTRONİK EĞİTİMİ VERİLİYOR.

DEPO

MEKANİK ATÖLYESİ

RAYLI SİST ALANI

ARA KORİDORDAYERALIR.MEKANİK PNÖMATİK HİDROLİK ELEKTRİK KUMANDA EĞİTİMİ VERİLİR.

ALAN LAVABOSU-WC

1 ERKEK  1 ÖĞRETMEN

DIŞ BAHÇE

Ülkemizde bu ihtiyaçları görerek  Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Bakanlığı Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünün imkânları birleştirilmek suretiyle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ilgili sektörün ihtiyacı olan elemanlar yetiştirilmesi için protokol imzalamış ve pilot olarak seçilen 4 ilde Sivas, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan da Anadolu Meslek Lisesi okul türünde 2004 yılında "Raylı Sistemler Teknolojisi Bölümü" olarak açılmıştır. 2006 yılında Sakarya da,  2008 yılında Ankara da ve en son olarak ta  2009 yılında Malatya da  açmıştır. Milli Eğitim  Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı Devlet Demiryolları  fiziki imkân, öğretim elemanı ve deneyimlerini birleştirerek, Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçlarına ve Temel İlkelerine uygun olarak; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörün, teknik ve idari ara personel ihtiyacını karşılamak için ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim verilmesi amaçlanmıştır.

07-06-2020

SOSYAL ORTAKLARIMIZ

1-

TCDD TAŞIMACILIK A.Ş

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELERLE İLGİLİ TEKNİK GEZİLER DÜZENLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE KATKI SAĞLANILDI.

2-

BOZANKAYA A.Ş

ÖĞENCİLERİMİZİN STAJ VE İŞ BULMA KONUSUNDA GEREKLİ YARDIMLARI SAĞLADI.

SOSYAL FAALİYETLER VE TEKNİK GEZİLER

2015-2016

ESKİŞEHİR TÜLOMSAŞ FABRİKASINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

2018-2019

TCDD ERYAMAN YHT GARI GEZİ DÜZENLENDİ.

2018-2019

TCDD 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MARŞANDİZ ATÖLYELERİNDE BİR DÖNEM BOYUNCA UYGULAMALI EĞİTİM YAPILMIŞTIR.

2018-2019

TCDD 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ARAÇ BAKIM SERVİS MÜDÜRLÜĞÜNDE SEKTÖRLE İLGİLİ SUNUMA KATILIM SAĞLANDI.

07-06-2020 07-06-2020 07-06-2020 07-06-2020 07-06-2020 07-06-2020  07-06-2020   07-06-2020   07-06-2020   07-06-2020   07-06-202007-06-202007-06-202007-06-2020

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Raylı Sistemler Teknolojisi